Inburgeren
Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren en weten hoe de samenleving in elkaar zit. Palet, onderdeel van Impuls, helpt hierbij.
Als een vluchteling de hele asielprocedure heeft doorlopen, krijgt diegene een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Een vluchteling met een verblijfsvergunning wordt een ‘statushouder’ of ‘vergunninghouder’ genoemd. Elke gemeente in Nederland moet verplicht een aantal statushouders huisvesten. In Oldenzaal en Dinkelland begeleidt Palet hierbij.
Wat doet Palet?
Palet begeleidt statushouders bij de inburgering in de Twentse samenleving. Via de gemeente en de woningbouwvereniging wordt een woning toegewezen. Wij helpen dan met adviezen over bijvoorbeeld geldzaken, de nodige verzekeringen, het inschrijven bij een school en het lezen van de post.
Het is belangrijk dat statushouders zichzelf kunnen redden. We helpen ze de eerste twee jaar met het papierwerk, geldzaken, de Nederlandse regels, contact met anderen en de taal.
De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de statushouder zelf en ze houden zelf de regie.
De ondersteuning van Palet duurt 2 jaar.
Startklas
Acht weken lang volgen statushouders een programma waarbij ze kennismaken met hun nieuw woonplaats, de beginselen van de Nederlandse taal maar ook bewegen en sport. Hiervoor hebben de gemeenten, ROC van Twente en Impuls de handen ineen geslagen. In 2019 heeft Impuls het concept ‘Startklas’ ontwikkeld en inmiddels hebben vele tientallen statushouders uit Oldenzaal, Losser en Dinkelland meegedaan aan de Startklas.
Meer informatie lees je in nieuwsbrief 4, thema ‘Startklas’.
Vrijwilligers
Palet begeleidt zo’n 80 gezinnen in Oldenzaal en Dinkelland en draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor hulp bij de taal, helpen bij administratie of voor een luisterend oor. Je maakt als vrijwilliger kennis met andere culturen en draagt bij aan het welzijn van de statushouders.
Zonder vrijwilligers kunnen wij ons werk niet goed doen!
Fonds gezinshereniging
Het Fonds Gezinshereniging helpt statushouders in Oldenzaal, Dinkelland en Losser met de hereniging met hun gezin. Het is een noodfonds waar statushouders gebruik van kunnen maken als er kosten gemaakt moeten worden voor vliegtickets voor gezinshereniging. Het fonds stelt een renteloze lening ter beschikking, van max. €450 per vliegticket. Het fonds heeft geen doel om winst te maken. Meer informatie hierover lees je in het jaarverslag.
Contact
De medewerkers van Palet zijn bereikbaar via telefoonnummer 0541 571414 (tussen 08.30-12.30 uur), per whatsapp: 06 4124 0501 of per mail palet@impuls-oldenzaal.nl. Ook kun je, alleen op afspraak, langskomen bij het spreekuur in Oldenzaal en Denekamp.
Informatie voor professionals
Regelmatig informeren wij professionals over de werkwijze van Palet. De informatiebrieven kun je hier nalezen. Wil je deze nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Stuur ons dan even een berichtje: palet@impuls-oldenzaal.nl.
Informatiebrief 1, 2022 (thema: Huisvesting)
Informatiebrief 2, 2022 (thema: Wet Inburgering)
Informatiebrief 3, 2022 (thema: Contact)
Informatiebrief 4, 2023 (thema: Startklas)
Informatiebrief 5, 2023 (thema: Gezinshereniging)
Informatiebrief 6, 2023 (thema: Financieel ontzorgen)
Informatiebrief 7, 2023 (thema: Gezinshereniging)
Informatiebrief 8, 2024 (thema: ID Fraude en Startklas)
Wil je meer informatie?
Bekijk deze activiteiten
- 28 januari 2025
- 09:30 - 12:00
- Elke week op dinsdag
- Boerderij Stakenboer
Burg. Wallerstraat 115
Actieve Ontmoeting dinsdag
- 28 januari 2025
- 10:00 - 12:00
- Iedere werkdag
- Wilhelminastraat 5
Oldenzaal
Koffie inloop bij Willemien
- 28 januari 2025
- 10:00 - 12:00
- Elke werkdag
- Boerderij Stakenboer
Burg. Wallerstraat 115